Då var det dags igen. Dags för stora delar av världseliten, i varje fall i långlopp, att bege sig mot Trollhättan. Alliansloppet går av stapeln i denna inte alls så skidförknippade stad. Men Alliansloppet har ändå gjort ett bra jobb och positionerat sig som en av de absolut mest prestigefulla rullskidtävlingar som finns.
Det är som jag skrivit tidigare en speciell tävling. Mycket tillfälligheter, trångt bitvis och många incidenter. Men roligt är det, i dubbel bemärkelse. En rolig och spännande tävling men också roligt att se hur alla ligger till så här mitt i barmarkssäsongen. Vilka verkar heta? Vilka har en bit kvar till formen? Vem blir årets överraskning? Vem känns stark? Och så vidare. På lördag är det dags och vi har som plan att ha fullt lag på startlinjen. Otto har varit tvåa tidigare och Britta lika så. Nu hoppas vi på att kunna kliva högst upp på pallen. Loppet sänds på TV4 Sport på lördag eftermiddag.
0 Comments
Cykla på lättaste växeln
8/14/2017
För ett år sedan testades det stavlängder på alla håll och kanter. Hur långt skulle man gå? Hur långa stavar ska vi åka med till vintern? Sedan kom beslutet i september att det skulle regleras till 83 % av kroppslängd till infästning av remmen och diskussionen tog slut. Ungefär så faktist. Visst mättes det några gånger i vintras utan intresse från både den som mätte och den som skulle mätas. Men resultatet blev i alla fall att alla nu åker med 83 % av sin kroppslängd.
Idag testas det betydligt mindre. Man har sina stavar som är 83% och kör på det. Som jag skrivit tidigare så tror jag dessutom att just 83% till infästning är ganska optimalt för stakning. Nu kan vi fokusera på att utveckla oss, och göra det med 83%. Det ska bli intressant att se vad nästa steg i "stoppa stakning" är. Ett försök är ju diagonalzoner, men där hoppas vi att energin snart läggs på att utveckla sporten i stället. På att leta tuffa banor, härliga och spektakulära stigningar som finns ute i naturen. Hitta terräng där det går att avgöra lopp med fäste under skidorna i stället för att göra fake-områden för det. Tänk om Tour de France inte orkade leta de tuffa stigningarna utan istället meddelade att i vissa backar måste ni cykla på den lättaste växeln, vare sig det behövs eller inte. Vi får se vad som händer, men vi får tro och hoppas att motståndet snart hittar sin form. Vi stakar vidare. Min första tid i Lager 157 Ski Team
8/10/2017
Sedan det ögonblick jag bestämde mig för att satsa på långlopp så var Lager 157 Ski Team mitt första val. Deras professionalitet och rykte lockade mig. Många mycket kompetenta åkare och ledare med höga mål och som är redo att ta konsekvenserna av detta.
En tråkig händelse i och med Fredrik Byströms hjärtflimmer efter Birkebeinerloppet var min väg in. Min uppgift var att ersätta Sveriges bästa långloppsåkare, och samla så många sprintpoäng som möjligt till Ski Classics lagtävling. En stor utmaning såklart, men samtidigt fruktansvärt inspirerande. Jag gick in med inställningen att jag vill bidra och vara bästa möjliga teamkamrat, att lära och se inför kommande satsning. Just den här tiden visste jag ju inte att jag längre fram skulle bli en äkta medlem i teamet. Och även om jag gick in med höga förväntningar på verksamheten så blev jag slående imponerad. Gruppen, vallningen, ledare, viljan och ambitionerna golvade mig. Jag var så glad att för en kort stund få den här chansen. Just rollen att köra för spurtpoäng och den gröna tröjan visade sig vara en roll som passade mig väl och jag blev fruktansvärt inspirerad till kommande satsning. Jag hörde mig runt till flertalet team men nummer ett för mig var självklart, jag gick egentligen bara och hoppades dag för dag att jag skulle få ett positivt besked. Dagen kom och jag blev officiellt en av de personerna som ingick i den mest imponerande grupp människor jag umgåtts med. Sen den dagen har min motivation varit högre än någonsin, trots att jag idag är 27 år och har satsat i 10 år. Det är väldigt roligt att jobba mot den gröna sprintvästen, som är mitt primära mål, samtidigt att som en del i gruppen hjälpas åt under träning och tävling och ha olika delmål i tävlingen. Just nu sitter vi på sista lägerdagen i Orsa Grönklitt. Kvällen har ägnats åt teknikanalys, teambuilding och vi har satt upp mål fram mot nästa läger. Närmast väntar Alliansloppet och vi har redan nu en grundplan för hur vi ska vinna både dam- och herrklassen! - Anton Karlsson Orsarapport
8/9/2017
Säsongens tredje läger är just avslutat i Orsa Grönklitt, Ett öppet läger, dit elitåkare och åkare strax under elitnivå varit välkomna och åtta stycken tog i år chansen att vara med oss under veckan.
Vi började det hela med tävlingen Grönklitt Double Poling Hill Climb som tog oss uppför den otroligt fina backen upp till Grönklitt. Vi i teamet gjorde inga stordåd denna gång utan fick se oss besegrad av Evelina Bångman på damsidan och Jens Eriksson på herrsidan. Sedan har veckan flutit på bra. Vi har försökt att utnyttja terrängen som finns i Orsa med omnejd så mycket det bara går. En hel det fokus har lagts på teknik och teknikutveckling under detta läger. Vi är just nu mitt i barmarkssäsongen och mycket teknikarbete är gjort men mycket går fortsatt att utveckla och förfina inför säsong. Ett pass som är ständigt återkommande på våra läger är ett impulspass. Ett kort pass på ca en timme som innehåller nio impulser (max ryck) på ca 10-15 sekunder. Detta för trigga snabbheten och inte bara bli starka och sega som man lätt blir om man stakar en massa timmar hela tiden på tunga skidor. Nästa gång vi samlas är i slutet av månaden då Alliansloppet avgörs i Trollhättan. Andra året med teknikdag
8/4/2017
Förra året gjorde vi ett test när vi var på sju olika platser i Sverige på samma gång och körde tekniklektioner på rullskidor. Det slog väl ut och cirka 50 personer bokade in sig hos någon av oss i teamet. Därför upprepar vi oss i år och kör teknikdag den 23 september. Det går redan nu bra att boka en tid på någon av platserna Stockholm, Göteborg, Östersund, Falun, Sundsvall, Orsa Grönklitt och nykolingen Uppsala, dit Britta vänder hem och instruerar under dagen.
En tekniklektion under teknikdagen är 1h lång och för en och upp till fyra personer. Innehållet är lite upp till deltagarna, men ett vanligt upplägg är att först analysera åkningen för att hitta nyckelfaktorer som kan förbättras för att ta åkningen vidare. Ibland med hjälp av övningar och ibland genom att helt enkelt justera detaljer i åkningen. Men teknikdagen vänder sig inte bara till dig som är på en nivå där vi finjusterar. Nej, alla nivåer, även nybörjare kan få ut något av det här. Så är det alltid med tekniklektioner. Precis som förra året utgår vi från en Lager 157 butik på de orter där det finns. Hoppas vi ses och glöm inte att förboka! |
Om bloggen
Lager 157 Ski Team delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera. Arkiv
April 2019
Kategorier
Alla
Annons: |