• Hem
  • Blogg
  • 157 Läger & Grupper
    • Rullskidgrupp
    • Vårvinterläger
    • På tidig snö Torsby
    • SC Läger
    • Vasaloppsläger Edsåsdalen
    • Testdygn Torsby
  • 157 PRO TRAINING
  • Privatlektion
  • Föredrag
  • Vasapodden
  • Videoanalys
  • Beställa
  • Kontakt
157 TRAINING
  • Hem
  • Blogg
  • 157 Läger & Grupper
    • Rullskidgrupp
    • Vårvinterläger
    • På tidig snö Torsby
    • SC Läger
    • Vasaloppsläger Edsåsdalen
    • Testdygn Torsby
  • 157 PRO TRAINING
  • Privatlektion
  • Föredrag
  • Vasapodden
  • Videoanalys
  • Beställa
  • Kontakt
157 TRAINING

Vallarapport tjejvasan

2/27/2016

Tjejvasan: 30 km klassiskt, Klart - 10
Parafin: Swix HF 5
Pulver: Rex TK29

Handstruktur  Red Creek 2 mm

Bild
Tajt ända in i målet i Mora på tjejvasan. Foto: Vasaloppet
3 Kommentit

Vasaloppet - snabbguide

2/26/2016

Eftersom tips kring Vasaloppet är något av en aldrig sinande källa för oss så fortsätter vi där vi slutade häromdagen. Här kommer en guide för dina nio mil i fäders spår.
 
Starten i Bergaby - Smågan
Ganska direkt efter starten i Bergaby så börjar Vasaloppets längsta stigning. Den är 2 km lång och riktigt brant i början. När du kommer upp och ser skylten där det står 87 km så väntar platt åkning mot första kontrollen i Smågan som kommer efter 9 km. Det är härlig åkning uppe på myrarna.
 
Smågan - Mångsbodarna
Efter Smågan fortsätter den lättåkta profilen med mestadels platt åkning. Njut av den härliga naturen då spåret går på myr och genom skogsåkning om vartannat. Det är sedan lätt utför in i kontrollen i Mångsbodarna.
 
Mångsbodarna - Risberg
Efter kontrollen i Mångsbodarna kommer en härlig och fin utförskörning mot det berömda ”köldhålet” Tennäng. När du sedan passerar just Tennäng så börjar också de lika berömda Risbergsbackarna. Det var här Raul Olle satte fart på tävlingen varje år för ett 15-tal år sedan. Det som kallas "backarna" är egentligen en fin slakmota i några kilometer innan man kommer in i Risbergskontrollen. Strax innan kontrollen kommer en utförsbacke som har medfört en del problem vissa år:


Risberg - Evertsberg
Efter Risberg så blir karaktären på loppet lite annorlunda, nu blir det lite mer upp och ner hela tiden. Upp och ner över åsar, inga längre stigningar men en hel del småbackar som lätt suger musten ur en. Efter Evertsbergssjöarna så går spåret in på elljusspåret i Evertsberg och då blir det lite uppför mot kontrollen. Det är ju inte för intet som spurtpriset i Evertsberg kallas bergspris, även om det inte är något berg man ska bestiga.
 
Evertsberg - Oxberg (här startar Kort- Tjej- och Halvvasan)
Efter Evertsberg går det utför mot Vasslan och vägundergången, här går det faktiskt att återhämta lite kraft och energi och loppet bjuder på lite ”gratis” kilometer. Men det behövs för väl nere vid vägundergången börjar det att gå uppför. Först mot Björnarvet, sedan i de beryktade Lundbäcksbackarna och efter dem ytterligare en stigning in mot kontrollen i Oxberg.
 
Oxberg - Hökberg
Direkt efter Oxberg kommer någon kilometer som är mer lättåkt, innan det går lite upp och ner förbi alpinanläggningen i Gopshus. Därefter går spåret lätt uppför mot Hökberg. Denna slakmota är Daniel Tynells efter att han x antal gånger lagt på ett rejält ryck här.
 
Hökberg - Eldris
Efter Hökbergskontrollen blir det en ordentlig nedförsbacke som efterföljs av ett par plattare kilometer och sedan någon kortare backe, som så här långt in i loppet känns även de. Därefter passeras Läde och det är mestadels platt med någon kortare backe.
 
Eldris - Mora
Mellan Eldris och Mora är det till en början platt, sedan blir det några korta små backar över några åsar inne på det elljusbelysta Hemusområdet innan spåret går in i Moraparken som avslutas med Auklandbron och backen upp mot upploppet i Mora. Upploppet är riktigt långt, så passa på att njut.
 
Lycka till!
 
Anton 
​

0 Kommentit

Vallatest inför Tjejvasan

2/26/2016
Inför Tjejvasan 30 km klassiskt, test Hökberg 9:00 Fredag 26/1, nysnö - 4
Parafin: HWK HFW2
Pulver: Rex TK29
Handstruktur  Red Creek 2 mm
Fäste: Grund: Swix VG35. Vid tidig start Swix VR45, vid senare Swix  VR50
1 Kommentti

En liten revidering

2/24/2016

Tidigare i vinter skrev vi om stavlängder här på bloggen och om hur vi i teamet i stort sett fortfarande åker med normallånga stavar för klassisk skidåkning. Ni som noggrant följer Ski Classics har kanske listat ut vid det här laget att det börjar bli dags att revidera detta påstående en aning.
 
Steg för steg har små justeringar av stavlängden gjorts både inom vårt team och hos andra. Under de senaste månaderna har det testats, funderats och diskuterats. Vad är bäst? Fördelar och nackdelar har vägts mot varandra och d
et vi kommit fram till hittills är att det ska köras med lite olika stavlängder beroende på banans karaktär. Att vi kanske inte väljer att åka med samma stav på en platt bana som på en kuperad. Bland annat så vann Fredrik Byström i söndags Bessemerloppet med vad man skulle kalla skejtlängd på staven, vilket även Marcus Johansson hade under Sverigecuptävlingarna i Hudiksvall.
 
Ingen vet väl säkert varthän det barkar, men normallängd på stavarna verkar inte vara det som ger snabbast stakning. Så mycket kan vi nog konstatera än så länge. 

​- Anton

2 Kommentit

Uppladdning inför Vasaloppsveckan, topplistan

2/22/2016

Vi vet ju att många av er som följer Lager 157 Ski Team själva åker mycket skidor och att många av er dessutom har ett eller flera lopp att se fram emot inom kort. Vasaloppsveckan hägrar och här kommer mina topp fem tips för den bästa uppladdningen.
 
5. På femte plats kommer träningstipset. Tänk på att den mesta träningen är gjord. Börja inte lägga in en massa konstiga pass som du aldrig kört tidigare, ingenting går nämligen att reparera nu. Sluta för den sakens skull inte att träna helt och hållet inför loppet. Kör ett av dina hårdare intervallpass cirka fem dagar innan lopp för att få igång kroppen.
 
4. Ta det med ro. Passa på att njuta av atmosfären i till exempel Mora och gå inte omkring med en klump i magen i onödan. Du tycker ju om skidåkning!
 
3. Tredjeplatsen går till utrustningen. Se över stavar och skidor och se till att allt är helt och fräscht. Loppet blir så mycket roligare om du slipper stavbrott och liknande.
 
2. På andraplatsen i min lista slinker ankomsten in. Ha en strategi för när du kommer fram till Mora eller Sälen och ska göra dina sista förberedelser. Ska du valla själv eller ska du lämna in? Till vem ska du i så fall lämna in? Då slipper du springa runt som en yr höna. Det finns många experter och ingen orkar lyssna på alla.
 
1. Mitt bästa tips för god förberedelse inför Vasaloppsveckan är att fixa en game plan. Det vill säga en strategi för hur ditt lopp ska läggas upp. När ska du äta och dricka? Ska du ha några extra kläder med dig? Ta en ordentlig titt på banprofilen så att du vet var backarna respektive chans till vila dyker upp.
 
Bonustips: Hoppa över att sätta ett stressigt tidsmål. Det går inte riktigt ihop med skidåkning.
 
Lycka till!

- Anton
 

Bild
Gör som Jörgen och Anders, tro på din egen uppladdning.
1 Kommentti

Lager 157 Ski Team öppnar vallaservice

2/17/2016
Lager 157 Ski Team serviceteam kommer under vasaloppsveckan att öppna upp en vallaservice. Varje dag från torsdag 26/2 till torsdag 3/3 kommer du att kunna få skidorna vallade inför ditt lopp av Lager 157 Ski Team serviceteam. Men pass på, för det är endast 20 par skidor om dagen som kommer att tas emot. Den gränsen sätter vi för att kunna garantera kvaliteten på de skidor vi gör.
 
Hämtning och lämning kommer att ske vid teamets ”basecamp” i Moraparken. Tester kommer göras dagligen av teamets serviceapparat och vallningen kommer att vara densamma som teamets åkare åker på under veckan. Eftersom vi kommer att lägga det som går bäst för dagen, allt från grund till pulver och handstruktur, har vi också bara en prisklass. Priset är 1000:- per skidpar.
 
För att boka en vallning inför ditt lopp så anmäler du dig via beställningssidan i vår butik, på www.157training.com/bestalla Ange i kommentarsfältet vilket lopp du vill ha vallning inför. Skidor lämnas mellan 15-17 dagen före loppet och hämtas mellan 20-21 samma kväll. Loppen vi vallar till är alltså:
 
Kortvasan 20 platser
Tjejvasan 20 platser
Öppet Spår söndag 20 platser
Öppet Spår måndag 20 platser
Halvvasan 20 platser
Stafettvasan 20 platser/4 lag
 
Du som har tänkt valla dina skidor själv är ändå hjärtligt välkommen till Lager 157 Basecamp i Moraparken. Varje dag kommer vi att bjuda på rykande färska vallningstips. 
Bild
Nu har ni chansen att få skidorna vallade av samma gäng som åkarna i Lager 157 Ski Team
5 Kommentit

Vallarapport TOBLACH/DOBBIACO- CORTINA

2/15/2016

TOBLACH/DOBBIACO CORTINA 32 km klassiskt, - 6 start -1 målgång, nysnö halvklart.
Parafin: Swix HF 5
Pulver: Swix FC 78
Handstruktur  Red Creek 2 mm

Bild
En hel del testande blev det inför tävlingen i lördags.
2 Kommentit

Världens bästa skidåkare, del 2

2/9/2016

Det blev en hel del reaktioner när jag skrev inlägget om vem som är världens bästa skidåkare just nu på herrsidan. Vissa höll med mig och andra inte om att Petter Eliassen ligger i topp just nu. När jag nu påstår att Theresse Johaug är bäst på damsidan så tror jag inte att lika många tycker att jag har fel. Efter att ha vunnit med 3:46 på Holmenkollen i söndags så är det rätt enkelt att säga det. Hon vann även touren relativt komfortabelt, trots att vi här fick se henne utmanad några av dagarna.

Nu vill jag inte bara hylla världens just nu bästa skidåkare på damsidan, utan det jag tänkte skriva här är egentligen vilka gigantiska kliv även Skiclassics damklass har tagit. Jag har ju skrivit det tidigare. Britta, Smutna, Boner är riktiga klassåkare och har varit så under en längre tid. Men hur bra är de egentligen och hur bra är tjejerna just efter dem?


Vi fick oss en fingervisning nu i helgen när två av tjejerna valde att åka Holmenkollen, Team United Bakeries Masako Ishida och Santanders Justyna Kowalczyk. Dessa två har ju under flera år visat att de tillhör värdseliten. Kowalczyk har till och med varit världsledande under ett flertal år. Placeringsraden för Ishida i Skiclassics i år är  7-6-7-8-8 och i helgen i Holmenkollen blev hon 9 ( 10 sekunder efter Charlotte Kalla och dryga minuten upp till andra plats). Kowalczyk har placeringsraden 3-9-6 i de tre lopp hon deltagit i och hon blev 10 i Holmenkollen. Så den som säger att damklassen i Skiclassics inte håller hög klass får nog fundera både en och två gånger.

Jag vill dessutom sträcka mig till att säga att Britta Johansson Norgren kanske är bättre än vad hon någonsin varit när hon hittills i år vunnit 3(!) Skiclassics tävlingar. Boner och Smutna är också riktigt starka utmanare tillsammans med de svenska tjejerna Lindeborg och Korsgren som håller riktigt bra klass i sina bästa stunder. För att inte tala om Emilia Lindstet som redan nu visat att hon håller internationellt i långloppen och högst troligt kommer att vinna ungdomstävlingen i Skiclassics. Det hintade hon i och för sig redan om förra året när hon vann Tjejvasan.

Summa summarum så tycker jag att detta visar att landslaget är inte den enda vägen till att bli en riktigt duktig skidåkare. Teamen utvecklar åkare, det är en sak som är säker. Givet är att Theresse Johaug är bäst, men vi behöver inte gå långt ner på min lista över världens just nu bästa skidåkare innan vi hittar första Skiclassics åkare.



Bild
Start Marcialonga. Foto lånat av Skiclassics Facebook sida och fotograf Magnus Östh
0 Kommentit

Vallarapport KAISER MAXIMILIAN LAUF

2/9/2016

KAISER MAXIMILIAN LAUF 65 km klassiskt, - 0 start + 3 målgång, halvklart.
Parafin: Rex HF 21
Pulver: Övrig leverantör 
Handstruktur  Swix 2 mm

Bild
Audun hade bra surf på skidorna i helgen.
2 Kommentit

Vallarapport Marcialonga 

2/1/2016

Marcialonga 70 km klassiskt, - 0 start + 6 målgång, halvklart.
Parafin: Swix Marathon
Pulver: HWK Extreme
Handstruktur  Swix 2 mm 

0 Kommentit

    Om bloggen

    Lager 157 Ski Team delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

    Arkiv

    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    July 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015

    Kategorier

    All
    157 Training
    åkarblogg
    Alliansloppet
    åsikt
    Barmark
    Flödet
    Kaiser Maximilian Lauf
    Klarälvsloppet
    La Diagonela
    Lager 157 Ski Team
    Marcialonga
    Material
    Orsa Grönklitt
    Orsa Grönklitt
    Rullskidor
    Ski Classics
    Snö
    Taktik
    Teknik
    Träningslära
    Träningstips
    Träningstips
    Ulricehamn
    Vallaprojektet
    Vasaloppet
    Vasapodden

    RSS Feed

    Annons:

    Bild
Powered by Create your own unique website with customizable templates.