• Hem
  • Blogg
  • 157 Läger & Grupper
    • Rullskidgrupp
    • Vårvinterläger
    • På tidig snö Torsby
    • SC Läger
    • Vasaloppsläger Edsåsdalen
    • Testdygn Torsby
  • 157 PRO TRAINING
  • Privatlektion
  • Föredrag
  • Vasapodden
  • Videoanalys
  • Beställa
  • Kontakt
157 TRAINING
  • Hem
  • Blogg
  • 157 Läger & Grupper
    • Rullskidgrupp
    • Vårvinterläger
    • På tidig snö Torsby
    • SC Läger
    • Vasaloppsläger Edsåsdalen
    • Testdygn Torsby
  • 157 PRO TRAINING
  • Privatlektion
  • Föredrag
  • Vasapodden
  • Videoanalys
  • Beställa
  • Kontakt
157 TRAINING

Testresultat inför Marcialonga fredag 29/1

1/29/2016

Test Stadion Val di Fiemme 12:00, +4 Klart.
Parafin: Swix Marathon
Pulver: Goldmaker Plus
Handstruktur Swix 1 mm

1 Kommentti

Sistaminutentips inför Marcialonga

1/27/2016

Nu när det bara är dagar kvar tills Marcialonga går av stapeln så tänkte vi ger några sistaminutentips inför denna klassiker. Det brukar vara över tusen svenskar som åker loppet och som antagligen har mycket som snurrar i huvudet nu när det närmar sig. Här kommer några tips som kan underlätta. 

- Tänk på att det inte är Vasaloppet och deras klara seedningsregler som gäller. Var beredd på att det kan behövas en hel del övertalning för att komma upp i startleden.

- Gillar man att se mycket skidåkare, både världselit och motionärer. Åk till stadion i Val Di Fiemme på lördag förmiddag.

- Passa på att åka delar av banan dagarna innan om ni har möjlighet, det är fin skidåkning.

- Räkna med att valla om, om ni vill ha fäste hela vägen, men stressa inte med omvallningen i sista backen    utan se till att få fäste.

- Det är väldigt trångt i starten, ta det lugnt och stressa inte. 

- Första milen är tuff, men efter 15 km blir det mer lättåkt.

- Kom ihåg att fylla på energi tidigt i loppet.

- Njut av sista backen, det är skidvärldens häftigaste avslutning (Tour de Ski avslutningen inräknad).

Det var lite att tänka på för den som kanske inte åkt loppet tidigare, men vårt bästa tips kommer här. Kolla in på bloggen på både fredag och lördag då vi kommer att delge testresultat av vallning som vi gjort under dagarna.

Lycka till!


Bild
Senast vi var i Italien och tävlade var i La Sgambeda i december, då Britta slutade tvåa och Bysse sexa. Det hoppas vi toppa på söndag.
1 Kommentti

Vallarapport La Diagonela

1/24/2016

La Diagonela 55 km klassiskt, - 8 start -0 målgång, lite nysnö.
Parafin: Red Creek HF Grön
Pulver: HWK Cold
Handstruktur  Red Creek 2 mm 

Bild
Skidtester och vallatester dagarna innan La Diagonela.
2 Kommentit

Den smittsamma stakhysterin

1/19/2016

Världens bästa skidåkare för tillfället är en skidåkare som uppför stakar ifrån konkurrenter med fästvalla. Diagonalåkning är dåtidens växel och stakning är framtiden. Det och liknande uttalanden duggar just nu tätt och vi i Lager 157 Ski Team gör ingen hemlighet av att vi gärna är med på det tåget. Men vänta lite nu…ett stort minus smyger sig fram ur denna utveckling. Att stå i Lundbäcksbackarna och se Eliassen, Byström, Richardsson, Norgren, Korsgren och de andra i täten ta sig an stigningen med hjälp av stakning är en fröjd. Tyvärr räcker det att vi står kvar en kvart eller så för att vi ska få se stakningens baksida.
 
Det är läge att komma ihåg att ovan nämnda idoler lägger en halvtidstjänst i veckan året om på att träna och förfina denna teknik och kommer alltså väl förberedda. Den som inte haft möjlighet att förbereda sig på samma sätt men ändå tänker sig att det snabbaste sättet att ta sig mellan Sälen och Mora är stakning borde nog tänka igen. Det är så lätt att stakning efter ett tag blir till saxning och så småningom skateskär. Något som ska sägas absolut förekommer även i elitled även om känslan är att det blir mindre förekommande för varje säsong som går. Årefjällsloppet i våras var till exempel ett skrämmande exempel på tjuvskate i elitklungan. Även undertecknad har vid ett tillfälle faktiskt blivit diskad från Marcialonga på grund av tjuvskate. Men det var på den tiden då eliten fortfarande körde med fästvalla och gänget med fästvalla ännu icke var fredade från granskning.
 
I andra änden av spektrat har vi den glade motionären som faktiskt inte vet att det är skillnad på skate och saxning och som gladerligen tar ett par skär för att avlasta musklerna mitt i loppet. Att samma regler gäller för alla, både elit och motionär har helt enkelt inte gått fram. Men vart går då gränsen? Vem har kraft och teknik nog för att ta sig igenom ett långlopp med hjälp av den snabbaste växeln? Det är förstås svårt att avgöra, men min erfarenhet säger att det inte är många utanför topp 150, det vill säga elitled, som skulle klara påfrestningen. Självklart finns det undantag åt båda hållen. Vi hade exempelvis flera kniviga situationer under förra säsongen när vi skulle avgöra om vår egen Markus Johansson skulle staka loppen eller ej.
 
Att gå på blanka skidor är alltså inte en struntsak. Klassisk stil är ändå klassisk stil. Så för de flesta, följ mitt råd. Lägg fäste under skidorna och behåll dem i spåret!
 
- Anton

6 Kommentit

Det finns fler lopp än Vasaloppet

1/17/2016

Många är vi som är aktiva i längdspåren runt om i landet nu när vintern äntligen kommit och alla har vi garanterat fått samma fråga både en och två gånger. ”Åker du Vasaloppet också?” Det är det lopp som i alla fall vi här i Sverige först och främst förknippar med motion och längdskidor. Men det finns mer att hämta i form av härliga långlopp för den som har lust att höja blicken och se bortom vår älskade Vasavecka. Här kommer tips på fler långlopp som passar lika bra för motionären som för elitåkaren.
 
Marcialonga i VM-orten Val di Fiemme i Italien är en riktig upplevelse som bland annat bjuder på skidvärldens häftigaste avslutning.  Cascata kallas den tre kilometer långa och publiktäta avslutningsstigning som går upp till byn Cavalese där målgången ligger mitt på torget. Före det har 7 mils skidåkning klarats av genom flertalet småbyar där banan går mycket uppför i början men utför under större delen av loppet. Övriga guldkorn är när banan passerar VM-stadion och när den vid ett annat tillfälle går rakt igenom ett restaurangtält.
 
König Ludwig Lauf är ännu inte lika upptäckt bland svenskar som ovan nämnda Marcialonga, men ger en minst lika fin upplevelse. Ett plus är närheten till Münchens flygplats vilket gör att det är lätt att ta sig dit. Loppet går mellan de små byarna Ettal och Oberammergau, mestadels genom flack terräng. Förutom mitt i loppet där vi hittar banans höjdpunkt, stigningen vid kung Ludwigs slott. Åkarna får en glimt av ett av Tysklands största turistmål då banan går genom slottsträdgården. Loppet är fem mil långt och rekommenderas varmt.
 
Orsa Ski Marathon ligger perfekt i almanackan tre veckor innan Vasan för den som vill ha en genomkörare och kanske seeda upp sig lite. Loppet är två gånger 21 kilometer över flack terräng i ett av Sveriges finaste skidområden. Det här är ett av Sveriges större långlopp med cirka tusen deltagare varje år. Många i den nationella eliten brukar välja att testa formen inför Vasan här.
 
Bessemerloppet är ännu ett lopp som ligger perfekt i tid för att testa Vasaloppsformen, två veckor innan. Det är relativt långt med sina dryga fem mil, men det är inte långt hit för de flesta eftersom det går i Högbo Bruk alldeles utanför Sandviken.  Loppet är ett varvlopp med tre varv, vilket gör banan flack förutom vad gäller de fem sista kilometrarna på varje varv som är mer kuperade.
 
Årefjällsloppet förlänger säsongen och erbjuder om vädret tillåter fin vårvinter i Jämtlandsfjällen. Loppet är 75 kilometer långt, startar i Valbo och går förbi fjällbyarna i Vålådalen, Ottsjö, Edsåsdalen och Duved för att sedan gå i mål på Åresjön. Det är ett förhållandevis nystartat långlopp som i år är inne på fjärde året och det växer i storlek. För åkarna i Ski Classic är det säsongsavslutning och vi kan definitivt rekommendera det som avslutning även för dig som motionär.
 
Som synes finns en hel del lopp förutom Vasaloppet att fokusera träningen mot. Det här var ett axplock av våra favoriter som kan genomföras antingen som uppladdning inför urladdningen i fädrens spår eller för att ge en fantastisk upplevelse i sig.
 

Bild
Här förbi slottet i Linderhof passerar man mitt under König Ludvig Lauf. Bild: http://www.munich-highlights.com
0 Kommentit

Världens bästa skidåkare

1/15/2016

Nu har det gått några dagar sedan Jizerska Padesatka. Ett Jizerska som skulle visa sig bli precis så tufft som man hade kunnat förutspå. Bara för något år sedan så hade det varit osannolikt att någon skulle staka denna bana. Dagens skidåkare har helt enkelt tagit den snabbaste växeln i klassisk skidåkning och utvecklat den till något helt nytt. I helgen fick vi också se att det hänt grejor även på damsidan. Det är inte så att de senaste säsongernas giganter, Smutna och Boner,  gör ett sämre lopp än vad de gjort tidigare på denna typ av tuffa banor. Snarare är det så att Britta, Lina och Sara höjer nivån ytligare några steg. 

Något annat som gör att vi kommer att komma ihåg årets Jizerska är den utklassning vi fick se i herrklassen. Den signerades världens bästa skidåkare alla kategorier just nu. 
Det är ju annars väldigt svårt att rangordna skidåkare som har specialområden långt ifrån varandra, men att både Northug och Sundby måste vara med i denna spekulation är förstås en självklarhet. Fler än så behöver vi nog inte dra in. Sundby, Northug och Eliassen, där har vi de tre som blir aktuella när jag funderar över den just nu bästa skidåkaren i världen.

​Northug och Sundby får dock ursäkta. Det Petter Eliassen har gjort den senaste säsongen är helt galet och det började för exakt ett år sedan, när han var två i Jizerska. Att sedan vinna Köning (det plattaste), Vasan (det längsta), Birken (det mest kuperade) och Årefjällsloppet (då halva VM kom och skulle visa vart skåpet skulle stå) är en grym prestation. Det som de flesta kanske kommer ihåg är när han på blanka skidor åkte ifrån Martin Jonserud Sundby uppför. Just där och då började nog många förstå hur bra han egentligen är.

Det är härligt att se det sätt Eliassen tävlar på. Hur han kör och kör och kör och tillslut är det ingen annan kvar. Att världens bästa skidåkare har valt att ha Ski Classics som sin huvudsyssla gillar vi verkligen och det är här hans kvalitéer verkligen kommer till sin rätt. Det är dessutom inspirerande att tävla mot honom varje helg och ingen är ju oslagbar. Vi har inte gett upp och vi kommer försöka vara före honom i mål. Men att Petter Eliassen är bra det är det ingen tvekan om. Antagligen är han rent av den bästa herrskidåkaren just nu.




0 Kommentit

Vallarapport Jizerska 

1/11/2016

Jizerska Padesatka 50 km klassiskt, +2, disigt .
Parafin: Swix Marathon
Pulver: Rex TK 245
Handstruktur  Swixriller 

Bild
Thomas och Britta gjorde båda kanon jobb i helgen.
0 Kommentit

Laddat för läger

1/6/2016

Om drygt en vecka startar säsongens andra Vasaloppsläger uppe i Grönklitt och precis som lägret i december så är det populärt med många anmälda deltagare. Rapporterna från Grönklitt säger att de har kunnat förlänga spåren under den senaste veckan och om prognoserna stämmer så kommer det ännu mer snö under veckan som kommer. Som ljuv musik för skidåkarens öron. 

Vi är nu inne på 7:e året som lägerarrangörer i teamets regi och under dessa år har vi haft en hel del deltagare som kommit åter år efter år. Det är förstås extra roligt och motiverande när deltagarna tycker att det är värt att återkomma.
Det upplägg vi hade första året påminner mycket om det vi har idag med vissa justeringar, eftersom vi tycker att vi hittat en bra modell för att få ut så mycket som möjligt på de 3 dygnen vi har tillsammans.

Upplägget går till stora delar ut på att blanda teknikpass i grupp med mer individanpassade lektioner. Innehållet blir mer värt än bara grundläggande skidteknik när varje deltagare får fördjupad kunskap kring vad tipsen betyder för honom eller henne. Det gör att du som deltagare förhoppningsvis får med dig både en hel drös med allmänna tips och råd samtidigt som du får veta var du själv ligger och vad du ska fokusera på för att ta nästa steg.

Utöver det vi gör ute i skidspåret så försöker vi även förmedla lite träningstänk och dela med oss av våra erfarenheter om till exempel Vasaloppet. Det kan handla om uppladdning, hur man tar sig igenom loppet på bästa sätt med mera.
​Förhoppningsvis så lyser vår kärlek till skidåkningen igenom i allt vi gör under dessa dagar. För trots att vi nu kört läger i flera år så är vårt största mål att göra varje läger till en rolig och bra upplevelse för våra kära deltagare. Som grädde på moset så är maten riktigt bra på Restaurang Ugglan & Björnen i Grönklitt. En viktig detalj! :)

- 157 Training
 

Bild
Nästa vecka är det Lars Ljung styr skutan uppe i Grönklitt.
0 Kommentit

Vallarapport Axa Ski Marathon

1/3/2016

Axa Ski Marathon 
42 km klassiskt, - 7, halvklart.
Parafin: Swix HF 5
Pulver: HWK Extreme
Handstruktur  Red Creek 2 mm

Bild
Snabba åkare och snabba skidor på Lugnet idag.
0 Kommentit

Ännu ett varvlopp

1/2/2016

I morgon avgörs Axa Ski Marathon på Lugnet i Falun. Tävlingen kommer att avgöras på en kortare varvbana vilket är något som blir vanligare och vanligare. Det gjordes i det senaste Skiclassics loppet i Livigno och det har gjorts flera gånger i Västgötaloppet. Tråkigt kan någon tycka, men det finns ju en hel del positiva saker med varvlopp också. Det är ju trots allt bra att loppen blir av och det kan bli spektakulära lopp. För oss i serviceteamen är lättare att serva åkarna med dryck, stavar och tider. Det är också lättare att följa tävlingen för publik, vilket annars kan vara ett problem i de långlopp som inte tv-sänds. 

Det man missar är förstås det genuina med att ge sig ut i skogen och komma tillbaka 2 timmar senare efter att ha besegrat ett par tuffa stigningar längst spåret. Ofta i varvloppen blir det också så att motionärerna startar när eliten är i mål. Om och hur detta på sikt påverkar deltagandet går ju att spekulera i. Kanske är det rentav bättre, eller vill man som motionär starta samtidigt? Någonstans är ju det en stor del i långloppens storhet, att världselit och motionär startar samtidigt.

Myntet har som vanligt två sidor, men det absolut viktigaste är väl ändå att långloppen blir av. Med vintrar som dessa är det då extra bra och viktigt att arrangörena kan se utanför de "normala" långloppsplanerna och köra på varvlopp. Fast vi får såklart hoppas att snön kommer och att vi får ge oss ut på de långa härliga rundorna. Någonstans är det ändå det som är långlopp.

- Anton

Bild
Fredrik Byström kommer snurra några varv på Lugnet imorgon.
3 Kommentit

    Om bloggen

    Lager 157 Ski Team delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

    Arkiv

    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    July 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015

    Kategorier

    All
    157 Training
    åkarblogg
    Alliansloppet
    åsikt
    Barmark
    Flödet
    Kaiser Maximilian Lauf
    Klarälvsloppet
    La Diagonela
    Lager 157 Ski Team
    Marcialonga
    Material
    Orsa Grönklitt
    Orsa Grönklitt
    Rullskidor
    Ski Classics
    Snö
    Taktik
    Teknik
    Träningslära
    Träningstips
    Träningstips
    Ulricehamn
    Vallaprojektet
    Vasaloppet
    Vasapodden

    RSS Feed

    Annons:

    Bild
Powered by Create your own unique website with customizable templates.