Lite tips inför Årefjällsloppet
3/31/2016
Det här är ett inlägg om den bana som fram till igår var planerad för Årefjällsloppet. På grund av väder och vind har banan nu ändrats och kommer, om vi förstått allting rätt, att gå en längre runda i Vålådalen innan den går in på den ordinarie bansträckningen en bit för att sedan gå i mål i Edsåsdalen.
0 Comments
Effektivt favoritpass
3/26/2016
Så här i påsktider, eller nutider överhuvudtaget, när man kanske har lite kort om tid så tänkte jag dela med mig av ett favoritpass. Det är effektivt, tar kort tid och är jobbigt... Leta er till ett gym (eller om ni har redskapen hemma) och kör där på löpbandet eller stakmaskinen. Uppvärmning 10-15 minuter, därefter intervaller 45/15, det vill säga 45 sekunder jobb och 15 sekunders vila. Kör ni på löpbandet så hoppar ni bara av bandet under vilan. Kör detta i 10 minuter per set, sedan väljer ni antalet set efter motivation och ambition. Kör man två set med 3 minuters vila emellan och sedan 10-15 min nedvärmning tar passet under timmen. Det är riktigt högkvalitativt och kommer att ge resultat. Låter inte så mycket för världen kanske, men är riktigt jobbigt och givande.
|
Här bjuder vi på ett av de fina ögonblick som vi fortfarande |
Vallarapport Birkebeinerrennet
Birkebeinerrennet 54 km klassiskt. Klart - 2 start + 3 mål
Parafin: Swix Vit Maraton
Pulver: Rex TK29
Handstruktur Swix 2 mm
Test fredag inför Birken
Test inför Birkebeinerrennet: Skramstadssäter, Mulet - 0 start
Parafin: Swix Vit Maraton
Pulver: Rex 245
Handstruktur -
Sökes: Ny junior
De sista loppen för säsongen återstår, men här ligger ingen på latsidan. Vi har börjat sondera terrängen inför nästa säsong och eftersom våran junior växer ur den rosa klassen så söker vi nu förstärkning. Är du ung, målmedveten och sugen på att testa hur bra du kan bli på långlopp? Ta då en titt på klippet med vår nutida junior nedan och ansök sedan genom att skicka ett mail till [email protected].
Läget inför Birken
På lördag går Birkebeinerrennet, den näst sista tävlingen i årets Ski Classics, av stapeln. Nu tänkte vi presentera förutsättningarna inför avslutningen i kampen om västarna. Så att du hänger med.
- Gula västen (den bästa åkaren)
Britta Johansson Norgren och Petter Eliassen har kopplat varsitt grepp om den gula västen i respektive klass. Britta har 160 poängs försprång och Eliassen 121. En seger ger 200 poäng, så båda två ligger helt klart bra till. Om Eliassen skulle vinna blir det hans andra raka totalseger. Han utmanas närmast av Tord Asle Gjerdalen, men ingen av dem gjorde någon bra Vasa så vi får se vem eller om någon av dem har hittat tillbaka till normal form. Fördel Eliassen får vi ändå säga. Britta har ju varit omutlig hittills och utmanas egentligen bara av Smuta som nästan måste vinna båda tävlingarna och hoppas på det bästa. Fördel Britta.
- Rosa västen (bästa åkaren född 1990 och senare)
Emilia Lindstedt har redan vunnit på damsidan efter en stabil debutsäsong i Ski Classics. På herrsidan leder Vasatvåan Stian Hoelgaard med 37 poäng före vasatrean Anders Höst. Dessa två har verkligen imponerat i vinter. Hoelgaard har utöver andraplatsen i Vasan varit trea i Marcan medan Höst har varit fyra två gånger i vinter. Det känns ganska ovisst hur det ska gå mellan dessa, men Hoelgaard sitter i förarsätet och kanske det är det som avgör.
- Gröna västen (spurtväst, av någon anledning bara för herrarna)
Här har Andreas Nygaard avgjort sedan länge, han har totalt dominerat denna tävling och leder med hela 240 poäng före Markus Ottosson.
- Lagtävlingen (bästa lag, där två herrar och en dam plus spurtpoäng räknas varje tävling)
Här leder Team Santander med nästan 600 poäng, men här kan det också hända ganska mycket per tävling. Team United Bakeries ligger tvåa i lagtävlingen, men det ska nog mycket till om inte Santander ska ta hem detta.
Mest spännande i kampen om den rosa västen alltså, men hur som helst en världscup som inte avgjordes i julas.
Nu har många avklarat vinterns stora träningsmål i och med att årets Vasalopp passerat. För Lager 157 Ski Team återstår två lopp den här säsongen och åkarna fokuserar vidare. Men hur är det för dig som motionär? Har du kanske den där lite tomma känslan inombords? Det var kul och du är nöjd, men nu är det på samma sätt som när du läst ut en väldigt bra bok eller precis avslutat ett lyckat projekt. Vi har receptet för att komma vidare och hitta ny motivation.
Nu när du har tränat upp dig till en bra form, låt då inte den bara raseras. Fånga istället upp dig själv där du är. Fortsätt till en början att bara hålla igång din träning. Du behöver kanske inte träna lika strikt och målmedvetet som innan loppet, men bli inte heller stillasittande. Gör saker som du tycker är roligt och som du känner att du mår bra av några gånger i veckan. Har du möjlighet så åk skidor, för våren bjuder ofta på den finaste åkningen.
Lunka på såhär i ett par veckor och passa för sjutton på att njuta av din prestation, men sätt också ett startdatum för nästa ordentliga träningsperiod. Exempelvis måndagen tre veckor efter loppet. Nu är det dags att skaka igång motivationen och det kan nästan kännas lättare att träna när strukturen återvänder efter några veckors lunk. Kanske ska du anmäla dig till något mer lopp. Vasan nästa år, ett annat skidlopp du aldrig åkt, nästa del i Klassikern eller något helt annat? Vill du inte det så kan du kanske skapa ett annat mål. Det kan till exempel vara ett mål i sig att träna ett visst antal gånger per vecka.
Svårare än så behöver det faktiskt inte vara att nå en ny nivå till Vasaloppet 2017. Är du typen som börjar träna strukturerat efter semestern så har du mycket att hämta här. Tillåt dig själv att säcka ihop och återhämta dig ett litet tag nu, men bestäm dig för när det är dags att ta tag i allt igen.
Kommer ni ihåg vår ambassadör för Pro Training, Amanda Lahti? Hon åkte både söndagens Öppet Spår och Vasaloppet under veckan som var. Vi passade på att ställa några frågor till henne efter Öppet Spår om loppet och träningen som ledde fram till det. Det här är hennes beskrivning av upplevelsen.
Du åkte Öppet Spår i söndags och nu Vasan på söndag, detta efter ett halvår med Pro Training upplägg. Hur var Öppet Spår?
- Öppet Spår var fantastiskt roligt i år! Innan loppet kände jag mig otroligt förberedd i och med all träning jag lagt på skidorna den här säsongen. Vetskapen om att jag tränat strukturerat och målmedvetet gjorde mig lugn och trygg men ändå riktigt taggad på att ladda ur allt på tävlingsdagen! Jag hade en riktigt grym känsla i magen när startskottet gick.
Väl uppe för första backen väntade myrarna och en hel del stakning som Vasaloppet är känt för. Styrketräningen har bidragit till en mer kraftfull stakning samtidigt som teknikförbättringen bidrog till att åkningen blev energisnål. Att tävlingsförhållandena var så goda med strålande sol och stenhårda spår gav också mycket energi, det var fantastiskt roligt att få uppleva skidåkning på det sättet!
Vasaloppet är långt och mot slutet kändes det som om loppet aldrig skulle ta slut. Det gjorde verkligen ont i hela kroppen av utmattning, en känsla jag alltid haft en slags hatkärlek till. Värst var det med ca 2 mil kvar, då orkade inte ens lyfta upp huvudet i nedförsbackarna utan det fick bara hänga där medan jag försökte samla energi, haha! När jag blev trött var det jätteskönt att ha mina teknikmål att koncentrera mig på. Exempelvis när jag blev trött i uppförsbackarna kunde jag fokusera på att sträcka på mig som vi pratat om och hålla rätt frekvens. När jag tänkte på tekniken kunde jag inte tänka på hur trött jag var samtidigt.
Jag var väldigt medveten om klockan hela loppet och om att jag skulle behöva en sub 6h tid för att göra en bra totaltid på Klassikern. För att nå det visste jag vilken hastighet jag skulle behöva hålla sista 2-3 milen när jag också var som tröttast. Det var en mental utmaning att hålla ihop det och bara tänka att smärtan varar en begränsad tid. Det är ju faktiskt inget farligt i att bli trött!
Jag blev nästan tårögd av att äntligen börja se klocktornet i Mora och vilken folkfest det är runtomkring sista biten under upploppet. Så himla roligt! Jag var jättenöjd när jag gick in över mållinjen på 5h 55min och placering 10. Så jäkla gött, men oj så trött jag var. Jag satte mig i en saccosäck vid målet och drack mjölk och käkade en vasabulle i säkert över en timme innan jag kunde stå på benen igen, haha.
Vad har Pro Training betytt för din satsning?
- Hur mycket som helst! Jag har åkt 4 Vasalopp innan detta som blev mitt 5:e och har alltid haft inställningen att regelbunden träning och hårt slit är nyckeln till framgång. I år ville jag inte göra samma resa, jag ville bli bättre! Att våga ändra sitt ständigt rullande träningsschema och be om hjälp av kunniga personer inom längdåkning för att flytta positionerna framåt är det bästa jag gjort.
För en motionär som mig är en träningssäsong för Vasaloppet rätt så lång. Ofta brukar motionären vara som mest taggad för loppet när man anmäler sig och sen när loppet börjar närma sig. Det är lätt att "dippa" eller ha veckor där träningen inte blir som man tänkt sig från början om man inte har någon som följer upp och coachar en tillbaka i rätt spår. Pro Training har verkligen varit en resurs i att orka hålla en hög lägstanivå, kontinuitet och struktur i min träning hela vägen mot målet och det tror jag är den starkaste anledningen till att jag fick sätta personligt rekord med ca 2h på Öppet Spår!
Dessutom har det varit en motivator till att komma ut på mina pass när haglet slår en i ansiktet eller kroppen och sinnet försökt hitta alla möjliga ursäkter till att stå över ett träningspass när det känts segt. Jag vill ju inte säga i veckoavstämningen till tränaren att jag hoppat över ett träningspass för att jag varit för lat, haha! Det är motiverande och stärkande att veckovis stämma av med någon som ställer frågan hur det går och om resultaten blir bättre.
Vad som också varit bra är att det hela tiden ändå funnits möjlighet att tänka själv. Jag ville exempelvis ha 2 veckor på rullskidor på Playitas med riktigt mycket träning (>20/h per vecka) och skrev då eget program för dessa två veckor och skickade till Pro Training som kom med förslag på hur det kunde bli bättre.
Dessutom har jag fått hjälp att periodisera träningen, alltså ha perioder då jag tränar mer/mindre och fokuserar på teknik eller på ren fysträning. Jag har aldrig tidigare intervalltränat på skidor, men det har jag fått göra jättemycket nu och det har verkligen tagit min fysik och åkkapacitet till en helt ny dimension!
Att alla i Lager157 dessutom är så duktiga skidåkare själva gör hela konceptet så trovärdigt. Om någon som själv åker Vasaloppet under 4h ger mig tekniktips är ju sannolikheten att tipset funkar ganska så hög!
Vilka konkreta tips har varit viktiga för dig?
- Intervallträning: Att det går att träna intervall både uppför och nedför för att få puls i uppförsbacke men också våga stå på i nedförsbackarna. Sista delen på Vasaloppet bjuder på ordentliga nedförsbackar där man kan buffra upp lite snittfart om man vågar stå på ordentligt nedför.
- Förståelse för materialet: det är värt att sätta sig in lite i materialet. Prova hårda/mjuka skidor, längd på stavar etc. Jag hade åkt 4 Vasalopp på alldeles för hårda skidor och undrat varför jag alltid hade bakhalt innan jag fick hjälp och utbildning av Pro Training. Dessutom hade jag haft alldeles för långa stavar i tron om att jag skulle få mer kraft framåt, det vill säga inte alls fattat det där med att komma över stavarna. Nu i efterhand undrar jag varför jag lagt så mycket tid på träning för att sedan ställa mig med fel utrustning på startlinjen och göra det onödigt jobbigt för mig. |
Vallarapport Vasaloppet
Vasaloppet: 90 km klassiskt, Klart - 3 start -0 målgång
Parafin: Swix Vit Maraton
Pulver: HWK Warm eller Swix FC 8x (det varierade på åkarna)
Handstruktur Red Creek 2 mm
Inför Vasan 90 km klassiskt, test Mångsbodarna 8:30 Eldris 11:00 Lördag 5/3, - 1
Paraffin: Swix Marathon
Pulver: Rex 245 eller HWK Warm
Handstruktur Swix 2 mm
Vallatest lördag inför Vasaloppet.
Inför Vasan 90 km klassiskt, test Mångsbodarna 8:30Hökberg 11:00 Lördag 4/3, - 1
Paraffin: Swix Marathon
Pulver: Rex 245 eller HWK Warm
Handstruktur Swix 2 mm
Vi fick också en intervju med Britta
Det hetaste namnet i skidsverige just nu måste vara Britta Johansson Norgren. Alla vill prata med henne och fråga hur hon förbereder sig inför Vasaloppet. Då vore det väl dumt om vi själva missade chansen att få en pratstund med teamets klarast lysande stjärna. Så kan vi inte ha det, utan här kommer en intervju med Britta som vi gjorde i söndags.
Vi sitter kvar en stund efter lunchen på restaurang Ugglan och Björnen i Orsa Grönklitt dagen efter att Britta spurtat hem Tjejvasan. Men trots skarpt läge dagen innan så verkar hon ändå pigg.
- Klart det känns att man har tävlat, men det känns ändå som att formen är ganska bra, säger hon och ser samtidigt oförskämt pigg ut.
Britta är mitt inne i en fantastisk säsong med fyra segrar i Ski Classics och nu också seger i Tjejvasan, men säger sig inte riktigt kunna njuta av framgångarna ännu.
- Ja, den (säsongen) har ju varit helt otrolig, men man hinner inte riktigt stanna upp och tänka så mycket. Även om gårdagen var bra så tänker jag ju på att Vasan är nästa.
Britta håller för tillfället dessutom den gula ledarvästen i Ski Classics och ser det som ett kvitto på att hon gjort någonting bra, men verkar inte tänka så mycket på den totala segern ännu. Istället vill hon göra varje lopp så bra hon kan. Inför Vasaloppet laddar teamet gemensamt i Orsa Grönklitt fram till ett par dagar innan då en flytt närmare starten i Sälen sker. Ett upplägg som enligt Britta fungerar bra.
- Det är jätteskönt att få vara här i Orsa, med fina skidspår och nu har vi väldigt fint väder också. Skönt att ha lite lugn för min del och kunna sova bra på nätterna och koncentrera mig på de sista förberedelserna så bra som möjligt.
Så här nära ett lopp är det inte så mycket hård träning kvar för Brittas del, utan det mesta jobbet är redan gjort. Nu gäller det istället att försöka hitta en bra känsla och, som hon själv säger, jobba vidare på allting utan att överdriva. Detsamma borde gälla för motionären, enligt Britta.
- Nej men jag tror att det är samma sak där. Att det är svårt att ändra så himla mycket nu. Det man har gjort, det har man gjort och är det något man inte gjort så får man väl ta med sig det och kanske försöka göra det bättre till nästa år. Visst kan man försöka tänka på tekniken och se till att man har bra utrustning. Kanske inte tänka att man ska prova allt nytt utan istället se till att det är bra det man har.
Hur är det då med nervositeten? Många tycker inte att det är speciellt roligt dagarna innan ett lopp och lite så kan det kännas även för Brittas del.
- Det är ju en spänning. Självklart ser man fram emot det som man har tränat för hela året, men det är ju den lilla tävlingsångesten som kommer också. Det är väl bara att acceptera att det är så. Det hör ju till också och gör det roligare när det väl går bra.
Även om Britta ser ut som lugnet själv när hon stakar sig genom Ski Classics tuffa banor så blir alltså även hon nervös inför stora tävlingar. I alla fall fram tills kvarten innan start, då hon känner att hon gjort vad hon kan.
- Sista kvällen och på morgonen så är det väldigt mycket nervositet, men det är ett sätt att ladda. Sedan kan jag tycka att när jag väl står på start så är jag redo för det.
Det låter som en väldigt bra inställning tycker vi och fram till på söndag ska vi göra allt vi kan för att hjälpa henne fram till den känslan. Sedan är det bara att säga: Lycka till, Britta!
Om bloggen
Lager 157 Ski Team delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.
Arkiv
April 2019
Mars 2019
Februari 2019
Januari 2019
December 2018
November 2018
April 2018
Mars 2018
Februari 2018
Januari 2018
December 2017
November 2017
Oktober 2017
September 2017
Augusti 2017
Juli 2017
Juni 2017
Maj 2017
April 2017
Mars 2017
Februari 2017
Januari 2017
December 2016
November 2016
Oktober 2016
September 2016
Augusti 2016
Juli 2016
Juni 2016
Maj 2016
April 2016
Mars 2016
Februari 2016
Januari 2016
December 2015
November 2015
Kategorier
Alla
157 Training
Alliansloppet
Barmark
Flödet
Kaiser Maximilian Lauf
Klarälvsloppet
La Diagonela
Lager 157 Ski Team
Marcialonga
Material
Orsa Grönklitt
Orsa Grönklitt
Rullskidor
Ski Classics
Snö
Taktik
Teknik
Träningslära
Träningstips
Träningstips
Ulricehamn
Vallaprojektet
Vasaloppet
Vasapodden
åkarblogg
åsikt