• Hem
  • Blogg
  • 157 Läger & Grupper
    • Rullskidgrupp
    • Vårvinterläger
    • På tidig snö Torsby
    • SC Läger
    • Vasaloppsläger Edsåsdalen
    • Testdygn Torsby
  • 157 PRO TRAINING
  • Privatlektion
  • Föredrag
  • Vasapodden
  • Videoanalys
  • Beställa
  • Kontakt
157 TRAINING
  • Hem
  • Blogg
  • 157 Läger & Grupper
    • Rullskidgrupp
    • Vårvinterläger
    • På tidig snö Torsby
    • SC Läger
    • Vasaloppsläger Edsåsdalen
    • Testdygn Torsby
  • 157 PRO TRAINING
  • Privatlektion
  • Föredrag
  • Vasapodden
  • Videoanalys
  • Beställa
  • Kontakt
157 TRAINING

Ambassadör Amanda berättar om sitt lopp

3/8/2016

Kommer ni ihåg vår ambassadör för Pro Training, Amanda Lahti? Hon åkte både söndagens Öppet Spår och Vasaloppet under veckan som var. Vi passade på att ställa några frågor till henne efter Öppet Spår om loppet och träningen som ledde fram till det. Det här är hennes beskrivning av upplevelsen.
 
Du åkte Öppet Spår i söndags och nu Vasan på söndag, detta efter ett halvår med Pro Training upplägg. Hur var Öppet Spår?
 
- Öppet Spår var fantastiskt roligt i år! Innan loppet kände jag mig otroligt förberedd i och med all träning jag lagt på skidorna den här säsongen. Vetskapen om att jag tränat strukturerat och målmedvetet gjorde mig lugn och trygg men ändå riktigt taggad på att ladda ur allt på tävlingsdagen! Jag hade en riktigt grym känsla i magen när startskottet gick.
 
Väl uppe för första backen väntade myrarna och en hel del stakning som Vasaloppet är känt för. Styrketräningen har bidragit till en mer kraftfull stakning samtidigt som teknikförbättringen bidrog till att åkningen blev energisnål. Att tävlingsförhållandena var så goda med strålande sol och stenhårda spår gav också mycket energi, det var fantastiskt roligt att få uppleva skidåkning på det sättet!
 
Vasaloppet är långt och mot slutet kändes det som om loppet aldrig skulle ta slut. Det gjorde verkligen ont i hela kroppen av utmattning, en känsla jag alltid haft en slags hatkärlek till. Värst var det med ca 2 mil kvar, då orkade inte ens lyfta upp huvudet i nedförsbackarna utan det fick bara hänga där medan jag försökte samla energi, haha! När jag blev trött var det jätteskönt att ha mina teknikmål att koncentrera mig på. Exempelvis när jag blev trött i uppförsbackarna kunde jag fokusera på att sträcka på mig som vi pratat om och hålla rätt frekvens. När jag tänkte på tekniken kunde jag inte tänka på hur trött jag var samtidigt.
 
Jag var väldigt medveten om klockan hela loppet och om att jag skulle behöva en sub 6h tid för att göra en bra totaltid på Klassikern. För att nå det visste jag vilken hastighet jag skulle behöva hålla sista 2-3 milen när jag också var som tröttast. Det var en mental utmaning att hålla ihop det och bara tänka att smärtan varar en begränsad tid. Det är ju faktiskt inget farligt i att bli trött!
 
Jag blev nästan tårögd av att äntligen börja se klocktornet i Mora och vilken folkfest det är runtomkring sista biten under upploppet. Så himla roligt! Jag var jättenöjd när jag gick in över mållinjen på 5h 55min och placering 10. Så jäkla gött, men oj så trött jag var. Jag satte mig i en saccosäck vid målet och drack mjölk och käkade en vasabulle i säkert över en timme innan jag kunde stå på benen igen, haha. 
 
Vad har Pro Training betytt för din satsning?
 
- Hur mycket som helst! Jag har åkt 4 Vasalopp innan detta som blev mitt 5:e och har alltid haft inställningen att regelbunden träning och hårt slit är nyckeln till framgång. I år ville jag inte göra samma resa, jag ville bli bättre! Att våga ändra sitt ständigt rullande träningsschema och be om hjälp av kunniga personer inom längdåkning för att flytta positionerna framåt är det bästa jag gjort.
 
För en motionär som mig är en träningssäsong för Vasaloppet rätt så lång. Ofta brukar motionären vara som mest taggad för loppet när man anmäler sig och sen när loppet börjar närma sig. Det är lätt att "dippa" eller ha veckor där träningen inte blir som man tänkt sig från början om man inte har någon som följer upp och coachar en tillbaka i rätt spår. Pro Training har verkligen varit en resurs i att orka hålla en hög lägstanivå, kontinuitet och struktur i min träning hela vägen mot målet och det tror jag är den starkaste anledningen till att jag fick sätta personligt rekord med ca 2h på Öppet Spår!
 
Dessutom har det varit en motivator till att komma ut på mina pass när haglet slår en i ansiktet eller kroppen och sinnet försökt hitta alla möjliga ursäkter till att stå över ett träningspass när det känts segt. Jag vill ju inte säga i veckoavstämningen till tränaren att jag hoppat över ett träningspass för att jag varit för lat, haha! Det är motiverande och stärkande att veckovis stämma av med någon som ställer frågan hur det går och om resultaten blir bättre.
 
Vad som också varit bra är att det hela tiden ändå funnits möjlighet att tänka själv. Jag ville exempelvis ha 2 veckor på rullskidor på Playitas med riktigt mycket träning (>20/h per vecka) och skrev då eget program för dessa två veckor och skickade till Pro Training som kom med förslag på hur det kunde bli bättre.
 
Dessutom har jag fått hjälp att periodisera träningen, alltså ha perioder då jag tränar mer/mindre och fokuserar på teknik eller på ren fysträning. Jag har aldrig tidigare intervalltränat på skidor, men det har jag fått göra jättemycket nu och det har verkligen tagit min fysik och åkkapacitet till en helt ny dimension! 
 
Att alla i Lager157 dessutom är så duktiga skidåkare själva gör hela konceptet så trovärdigt. Om någon som själv åker Vasaloppet under 4h ger mig tekniktips är ju sannolikheten att tipset funkar ganska så hög! 
  
Vilka konkreta tips har varit viktiga för dig?
 
- Intervallträning: Att det går att träna intervall både uppför och nedför för att få puls i uppförsbacke men också våga stå på i nedförsbackarna. Sista delen på Vasaloppet bjuder på ordentliga nedförsbackar där man kan buffra upp lite snittfart om man vågar stå på ordentligt nedför.

- Förståelse för materialet: det är värt att sätta sig in lite i materialet. Prova hårda/mjuka skidor, längd på stavar etc. Jag hade åkt 4 Vasalopp på alldeles för hårda skidor och undrat varför jag alltid hade bakhalt innan jag fick hjälp och utbildning av Pro Training. Dessutom hade jag haft alldeles för långa stavar i tron om att jag skulle få mer kraft framåt, det vill säga inte alls fattat det där med att komma över stavarna. Nu i efterhand undrar jag varför jag lagt så mycket tid på träning för att sedan ställa mig med fel utrustning på startlinjen och göra det onödigt jobbigt för mig.
 
- Konkreta tekniktips: fram med höften i diagonalåkningen. Kom över stavarna i stakåkningen och arbeta nära kroppen.

Bild
En nöjd Amanda går i mål efter Öppet Spår. Bilden är hämtad från Amandas egen Facebooksida.
0 Comments



Leave a Reply.

    Om bloggen

    Lager 157 Ski Team delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

    Arkiv

    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    July 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015

    Kategorier

    All
    157 Training
    åkarblogg
    Alliansloppet
    åsikt
    Barmark
    Flödet
    Kaiser Maximilian Lauf
    Klarälvsloppet
    La Diagonela
    Lager 157 Ski Team
    Marcialonga
    Material
    Orsa Grönklitt
    Orsa Grönklitt
    Rullskidor
    Ski Classics
    Snö
    Taktik
    Teknik
    Träningslära
    Träningstips
    Träningstips
    Ulricehamn
    Vallaprojektet
    Vasaloppet
    Vasapodden

    RSS Feed

    Annons:

    Bild
Powered by Create your own unique website with customizable templates.